Nyugdíjszolgáltatások

Számos lehetőséggel élhetsz

A nyugdíjszámládon félretett megtakarítást járadék formájában, egyösszegű kifizetésként, vagy a kettő kombinációjaként veheted igénybe, ha már betöltötted a nyugdíjkorhatárt. Kérhetsz havi, negyedéves, vagy féléves kifizetést, de dönthetsz úgy is, hogy a nyugdíjszámládon hagyod az összeget és a befizetéseket is folytatod, hiszen az a befektetések hozamával folyamatosan gyarapodik. A nyugdíjszámla örökölhető (kedvezményezett jelölhető), így megfontolhatod, hogy hozzátartozóidnak fenntartod.

Mikor veheted igénybe a nyugdíjszolgáltatást? ha betöltöd a nyugdíjkorhatárt vagy ha nyugdíjszerű ellátásban részesülsz

A jogszabályi rendelkezések alapján a nyugdíjkorhatár betöltésének minősül:

A.) az az életkor, amelyet a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény (a továbbiakban: Tny.) az öregségi nyugdíjra való jogosultság feltételeként meghatároz (jelenleg születési évtől függően 62-65 év)‏

B.) a nyugdíjkorhatár betöltésének (Öpt. 2. § (5) bekezd. a) pont) minősül az az időpont, amelytől pénztártag :

  • öregségi nyugdíjban,
  • korhatár előtti ellátásban,
  • szolgálati járandóságban, balett művészeti életjáradékban,
  • Magyar Alkotóművészeti Közalapítvány által folyósított ellátásokról szóló kormányrendelet alapján folyósított öregségi, rokkantsági nyugdíjsegélyben (nyugdíjban),
  • átmeneti bányászjáradékban,
  • rokkantsági ellátásban,
  • egyes művészeti tevékenységet folytatók öregségi nyugdíjában,
  • növelt összegű öregségi és munkaképtelenségi járadékban,
  • nyugdíj előtti álláskeresési segélyben részesül ,
  • vagy a honvédek jogállásáról szóló törvény vagy a rendvédelmi feladatokat ellátó szervek hivatásos állományának szolgálati jogviszonyáról szóló, valamint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal személyi állományának jogállásáról szóló törvény szerinti nyugdíj előtti rendelkezési állományba áthelyezésre kerül.

Nyugdíjaskét a következő választási lehetőségekkel élhetsz:

Továbbra is befizetsz nyugdíjszámládra
A befizetések megszüntetése mellett döntesz
Rendszeres járadék
Egyösszegű felvétel
Kombinált szolgáltatás

További tudnivalók

Járadékszolgáltatás esetén díjmentesen módosíthatod a járadékszolgáltatás formáját. További részleteket a Szolgáltatási szabályzatból tudhatsz meg. 
Adózási tudnivalók

A 2013.01.01-jét követően nyitott nyugdíjszámla esetén a kifizetés csak akkor adómentes, ha a számlanyitás legalább 10 évvel megelőzően történt. 

kép
Pmt. szerinti ügyfélazonosítás  a kifizetés teljesítéséhez

A Pmt. törvény alapján bármely típusú nyugdíjpénztári kifizetést megelőzően azonosítani kell magad a pénztár előtt.  Az azonosítást elvégezheted személyesen az ügyfélszolgálatunkon, vagy az igénylő nyomtatvány mellékleteként szereplő Közszereplői nyilatkozat kitöltésével és az azonosító okmányok postai úton történő egyidejű megküldésével.

Az azonosítást személyesen - a pénztárnál, vagy közjegyző előtt - szükséges elvégezned, ha az igényelt szolgáltatás összege meghaladja a 4,5 millió Ft-ot.

kép