A várakozási idő 10 év

Ha nyugdíj előtt szeretnél hozzáférni a megtakarításodhoz

A nyugdíjszámlán félretett pénzed alapvetően hosszú távú célt, a majdani állami nyugdíj kiegészítését szolgálja, ezért meg kell fontold milyen mértékben nyúlsz hozzá megtakarításodhoz nyugdíjas korod előtt. Bár a hozam adómentesen hozzáférhető, de a további felvett összegek után adózod kell. Első ízben akkor igényelheszt kifizetést, ha a nyugdíjszámát már legalább 10 éve megnyitottad.

  • Célszerű minél később igényelned a kifizetést, hiszen minden újabb év elteltével egyre kedvezőbb adózási feltételek mellett férhetsz hozzá.
  • Ha már közel a nyugdíj érdemes türelmesnek lenned, hiszen nyugdíjasként adómentesen juthatsz megtakarításodhoz.
Kifizetés a nyugdíjszámla fenntartásával
Kifizetés a nyugdíjszámla megszüntetésével

További tudnivalók

Adózási tudnivalók

A 10 éves várakozási idő leteltét követően a nyugdíjszámlád hozam feletti részéhez adóköteles módon juthatsz hozzá. A pénztár mint kifizető az adóelőleggel csökkentett összeget utalja át. Ezt követően az szja bevallással egyidejűleg egészségügyi-hozzájárulást kell megfizetned.

A hozam felvétele adó és járulékmentes.

Adózás szempontjából különválik a 2007. december 31. előtt és után befizetett tőkerész. A kötelező várakozási időszak leteltének évében és az azt követő első évben kifizetett bevételt (kivéve a fedezeti alapból történő befektetések hozama, vagy értékelési különbözet címén az egyéni számlán jóváírt összegből teljesített kifizetést) teljes egészében, míg a kötelező várakozási időszak leteltének évét követő

  • második évben kifizetett (juttatott) bevétel 90%-át
  • harmadik évben kifizetett (juttatott) bevétel 80%-át
  • ....
  • tizedik évben kifizetett (juttatott) bevétel 10%-át kell jövedelemnek tekinteni.

A kötelező várakozási időszak leteltét követő tizedik évet követően kifizetett bevételt a jövedelem megállapításánál nem kell figyelembe venni. Az adóelőleg levonás során azonban a 2008. január 1-je után befizetett tőkére külön jogszabályok vonatkoznak, ezért jelenleg ezen bevétel 100%-a jövedelemnek minősül. 

kép
Pmt. szerinti azonosítás a kifizetés igényléséhez

A Pmt. törvény alapján bármely típusú nyugdíjpénztári kifizetést megelőzően azonosítani kell magad a pénztár előtt. Az azonosítást elvégezheted személyesen az ügyfélszolgálatunkon, vagy az igénylő nyomtatvány mellékleteként szereplő Közszereplői nyilatkozat kitöltésével és az azonosító okmányok postai úton történő egyidejű megküldésével.

Az azonosítást személyesen - a pénztárnál, vagy közjegyző előtt - szükséges elvégezned, ha az igényelt szolgáltatás összege meghaladja a 4,5 millió Ft-ot.

kép