20% adókedvezmény

20% adókedvezménnyel élhet minden befizetett forintja után!



A munkában töltött aktív évek életszínvonala fenntartását lehetővé tevő nyugdíjcélú öngondoskodást az állam támogatja.

Pénztártagként minden egyénileg befizetett forintja után 20% adókedvezményre válik jogosulttá, melynek max. összege évi 150 ezer Ft, az adóévben levont szja előleg erejéig.

Ráadásul az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítás hozama kamatadó mentes!

Az egyéni befizetés mellett az alábbi esetekben is jogosult az adókedvezményre!


Az adókedvezmény visszaigénylése

A NAV is elkészíti a magánszemélyek adóbevallási tervezetét, melyet javíthat vagy kiegészíthet. Amennyiben erre nem kerül sor, illetőleg nem nyújt be önadózóként elkészített bevallást, akkor az adóbevallási tervezet adóbevallássá válik.
Fontos ezért, hogy az adókedvezményről Ön rendelkezzen adóbevallásában!


Az adóbevallásában rendelkezettek alapján az adókedvezmény összegét A NAV 30 napon belül visszautalja nyugdíjszámlájára az adókedvezmény összegét.

A pénztártagot az adókedvezmény nem visszaigénylés, hanem visszatérítés formájában illeti meg, amit az adóhatóság számla jóváírásként a pénztártag által választott önkéntes pénztárba utalja, majd a pénztár a tag egyéni számláján jóváírja.

A visszatérítésre csak egy pénztári számla jelölhető meg, és csak olyan, amelyre egyéni befizetés érkezett, vagy amely esetében egyéb jogcímen  adó-visszatérítésre jogosult.


Hogyan fizethet be nyugdíjszámlájára? 


Hol ellenőrizheti igénybe vehető adókedvezménye mértékét?


Kihasználatlan adókedvezménye összegét az Ügyfélportál főoldalon láthatja.

Ha még nem regisztrált az Ügyfélportálra, pár perc alatt megteheti. Így bármikor nyomon követheti a kihasznált adókedvezménye mértékét, valamint egyenlegét, számlaforgalmát és pénztári teendőit is.

BANKKÁRTYÁS BEFIZETÉS ÜGYINTÉZÉS