• Ügyfélportál
  • Adókedvezmény
  • választható portfólió
  • Kapcsolat
  • Tagdíjbefizetés

Várakozási idős kifizetés

 

 


Az önkéntes pénztári rendszerben létrejött tagsági jogviszony kezdetétől számított 10 év (várakozási idő) letelte után megtakarításához hozzáférhet, attól függetlenül, hogy még nem érte el a nyugdíjkorhatárt.  

A kifizetés igénylésekor meg kell fontolnia, hogy milyen mértékben nyúl hozzá megtakarításához, hiszen a nyugdíjszámlán félretett pénze alapvetően hosszú távú célt, a majdani állami nyugdíj kiegészítését szolgálja.

 

+-

A megtakarítás egy részének felvétele

A 10 év várakozási idő után hozzájuthat megtakarítása adómentes részéhez (hozam) anélkül, hogy megszüntetné tagságát. Amennyiben nem csak a hozamot, hanem a megtakarítás tőke részét is érintő kifizetést kér a számlájáról, úgy a kifizetendő tőkerész adóköteles jövedelemnek számít.

+ -

 A teljes megtakarítás felvétele a tagsági jogviszony megtartása mellett

A 10 év várakozási idő után hozzájuthat megtakarítása teljes összegéhez anélkül, hogy megszüntetné tagsági viszonyát. A kifizetés hozam feletti része ebben az esetben is adóköteles jövedelemnek számít.
A várakozási idő utáni kifizetést követően legközelebb 3 év múlva igényelhet újra kifizetést a számlájáról. (Azaz, ha 2011 februárjában részkifizetést kér egyéni számlájáról, legközelebb csak 2014 februárjában igényelhet újra kifizetést.

+ -

 A teljes megtakarítás felvétele a tagsági jogviszony megszüntetése mellett

A 10 év várakozási idő után kiléphet a Pénztárból a tagsági viszony megszüntetésével. A kifizetés során a hozam feletti rész ebben az esetben is adóköteles jövedelem.


Hasznos tippek:  

  • Nyugdíjkorhatárhoz közelállóknak érdemes várni a pénzfelvétellel, mert ha csak néhány év van hátra a nyugdíjba vonulásig vagy a nyugdíjkorhatár eléréséig, akkor nyugdíjasként adómentesen veheti fel teljes megtakarítását! 
  • ​Célszerű minél később igényelnie megtakarításának kifizetését, hiszen minden újabb év leteltével egyre kedvezőbb adózási feltételek mellett teheti ezt meg. 


A szolgáltatás igénybevételéhez eleget kell tennie az ügyfélazonosítási kötelezettségnek.

Tudjon meg többet...


 

+ -

Adózási tudnivalók

A várakozási idő leteltét követően a Pénztártag részére adómentes nyugdíjszolgáltatásnak nem minősülő kifizetés az Szja törvény 28. § (1) e) pontja szerint adóköteles jövedelem, így az elszámolás során kifizetőként, az adóelőleggel csökkentett megtakarítást utaljuk át. A kifizetett adóköteles összeg után a Pénztártagnak 22%-os egészségügyi-hozzájárulást kell megfizetnie. A hozam felvétele adó és járulékmentes.

Adózás szempontjából különválik a 2007. december 31. előtt és után befizetett tőkerész.
A kötelező várakozási időszak leteltének évében és az azt követő első évben kifizetett bevételt (kivéve a fedezeti alapból történő befektetések hozama, vagy értékelési különbözet címén az egyéni számlán jóváírt összegből teljesített kifizetést) teljes egészében, míg a kötelező várakozási időszak leteltének évét követő

  • második évben kifizetett (juttatott) bevétel 90%-át
  • harmadik évben kifizetett (juttatott) bevétel 80%-át
  • ...
  • tizedik évben kifizetett (juttatott) bevétel 10%-át 

kell jövedelemnek tekinteni. A kötelező várakozási időszak leteltét követő tizedik évet követően kifizetett bevételt a jövedelem megállapításánál nem kell figyelembe venni. 
Az adóelőleg levonás során azonban a 2008. január 1-je után befizetett tőkére külön jogszabályok vonatkoznak, ezért jelenleg ezen bevétel 100%-a jövedelemnek minősül. (Szja- tv. 28. § 8. bek. (a, b) ) 

Személyi jövedelem-adóelőleg 2017-ben  

2017. évben kifizetett adóköteles szolgáltatások esetén 15% személyi jövedelemadó adóelőleg kerül levonásra. A kifizetett összeg után az 1998/LXVI. EHO Tv. 3. § 11.§ (8) bekezdése alapján a Pénztártagnak egészségügyi hozzájárulás bevallási és befizetési kötelezettsége is keletkezik.

A Pénztártag a nyugdíjszolgáltatásnak nem minősülő kifizetés esetén, a kifizetett adóköteles összeg után 22%-os egészségügyi-hozzájárulást köteles fizetni, melyet a Személyi jövedelemadó bevallásában kell dokumentálni és a Személyi jövedelemadó bevallásra előírt határidőig, azaz a kifizetés évét követő év május 20-ig kell megfizetni. (Szja-törvény 29.§.(1). bekezdés, Eho-tv 3.§.11.§.(8) (11) bekezdés).

 

Befizetését teljesítse egyszerűen és gyorsan átutalással!

Bankszámlaszámunk: 10918001-00000003-01470018
A befizetés azonosíthatósága érdekében az utalás „Közlemény" rovatában kérjük, tüntesse fel nevét és tagi azonosítóját, vagy adóazonosítóját.

Segítségre van szüksége?
Kérjük, adja meg adatait, hogy visszahívhassuk!
Még 200 karaktert írhat

*A csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező.

Köszönjük!

Munkatársunk hamarosan felveszi Önnel a kapcsolatot.